Concertagenda

Lustrumconcert
115 jaar Toonkunst Dameskoor EigenWijs

 

zondag 14 juli 2019 | 16.00 uur
De Bron, Vogelplein 1, Amersfoort
toegang € 15 | in de voorverkoop via koorleden of website € 12 | tot 16 jaar € 5

De Misa Criolla (uitspraak Miesa Criozja) werd gecomponeerd in 1964. De Misa Criolla is een echte Creoolse mis: inheems, maar met allerlei invloeden van buitenaf. De naam ‘Criolla’ staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. De Argentijnse ‘Criollos’ zijn een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners, een soort ‘tweede (en meer) generatie immigranten’. Dit in tegenstelling tot de nieuwe immigranten, de gringos. Die mengeling van volkeren is te horen in de gevarieerde muziek van het land, die ook terugkomt in de Misa Criolla.

Dramatische ritmes uit het noordelijke Andesgebergte vormen de basis van het Kyrie. Het populaire Gloria daarna bestaat grotendeels uit een vrolijke ‘carnavalito’, in het midden opeens afgewisseld door een langzaam ritme dat door de Inca’s voor begrafenissen gebruikt wordt. Het Credo is een onweerstaanbare ‘chacarera’, de belangrijkste feestdans in Argentinië. In het Sanctus is een subtielere variant op de carnavalito te horen. De mis eindigt met een melancholiek ritme van de Argentijnse pampa’s.

Het programma vullen we aan met andere Zuid-Amerikaanse en Spaanse muziek.

El Vito — trad. Spaans, arr. Joni Jensen
Cuatro Baladas Amarillas — Bob Chilcott
Nesta Rua — trad. Braziliaans, arr. Brad & Lucy Green
Plena — trad. Afro-Puerto Ricaans, arr. Diana V. Sáez
Juana Azurduy — Ariel Ramírez

Voorverkoop
Voorverkoop van kaarten vindt plaats via onze koorleden. Wanneer u geen koorleden kent, kunt u ook via onderstaand contactformulier kaarten bestellen (€ 12 | tot 16 jaar
€ 5). U ontvangt dan een e-mail met informatie over de wijze van betalen. De kaarten liggen dan op de dag van het concert klaar bij de ingang van de kerk.