Historie

Ontstaan van TDK Eigenwijs

Als wij de oprichting in 1904 in een historisch perspectief willen plaatsen, lijkt het jaar 1829 een mooi begin. In dat jaar namelijk werd de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (MBT) opgericht. Deze maatschappij gaf vanaf dat moment letterlijk en figuurlijk de toon aan waar het ging om de kennismaking met zang en muziek.

Eveneens van ver voor 1904 dateert de invloed van een vrouw die op het zang- en muziekonderwijs een geheel eigen stempel drukte, Catharina van Rennes. In 1884 richtte deze leerlinge van de beroemde zangschool van Richard Hol haar eigen zangschool op omdat in het “mannenbolwerk” van de MBT voor vrouwen (nog) geen plaats was.

Grote bekendheid kreeg haar school doordat ook de jonge prinses Juliana er zanglessen kreeg. Een andere leerlinge was Tonia Parker die in 1904 als mevrouw A.J. de Jong Schouwenburg-Parker haar koor begon met een aantal dames van gegoede stand.

In 1949 werd dat koor lid van de MBT en heette vanaf dat moment “Toonkunst Dameskoor”. Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan onder deze naam in 1959 componeerde Nancy van der Elst (dirigent 1952-1979) de “Old Nursery Rhymes”, een prachtig werk dat tijdens het 100 jarig jubileumconcert in aanwezigheid van de trotse componiste met succes werd uitgevoerd.

Sinds het jaar 2000 luidt de naam van het koor “TDK EigenWijs”.

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan werd het boek “Subliem, maar verre van volmaakt” uitgebracht.

Dit boek bevat de geschiedenis van het koor en vele andere wetenswaardigheden.